O błonniku słyszy się coraz więcej. Mówi się, że to jeden z najważniejszych składników, które powinny znaleźć się w codziennej diecie każdego człowieka. Jednak niewiele osób wie czym naprawdę jest ta substancja. Co to błonnik?

Czym jest błonnik?

Jest to substancja pochodzenia roślinnego, którą znajdziemy w wielu pokarmach, które spożywamy każdego dnia. Inaczej można go nazwać włóknem pokarmowym. Nie ulega on trawieniu, ale za to pomaga naszemu organizmowi w wydalaniu innych pokarmów.

Skład chemiczny

Błonnik składa się z kilku substancji. Są to:
-celuloza,
-pektyna,
-hemiceluloza,
-lignina,
-guma roślinna.
Składniki te można rozróżnić na te, które rozpuszczają się w wodzie i te, które tego nie robią. Jest to kluczowe, bo te nierozpuszczalne będą pęczniały w kontakcie z wodą, dzięki czemu dłużej będziemy czuć się najedzeni.

Gdzie go znajdziemy?

Błonnik znajduje się w bardzo wielu pokarmach, które spożywamy na co dzień. Będą to przede wszystkim te pochodzenia roślinnego, czyli warzywa, owoce i produkty zbożowe. Produkuje się też suplementy diety, które mogą mieć błonnik pochodzenia zwierzęcego.