Mamy okres jesienno-zimowy. W tym czasie częściej podaje się ryby jako danie. Ryby lubi niemal każdy. Są smaczne i zdrowe. Odpowiednio przyrządzone są rozkoszą smaku.

Ryba zapiekana z pieczarkami i żółtym serem. Jakich składników użyć?

Najpierw przygotuj 50 dekagramów filetów rybnych. Może to być mintaj, dorsz, miruna, panga lub morszczuk. W dalszej kolejności musisz mieć od 20 do 25 dekagramów pieczarek. Pieczarki wcześniej obmyj. Potrzebna jest także cebula – jedna duża lub dwie małe. Następnie znajdź w lodówce 15 dekagramów żółtego sera. Pamiętaj, żeby był starty. Do tego jeszcze trzeba dodać sól czosnkową, pieprz cytrynowy, tymianek lub rozmaryn, olej i masło do smażenia. Brakuje jeszcze – niezbędnej do przygotowania ryby zapiekanej z pieczarkami i żółtym serem – mąki pszennej i ziemniaczanej. Należy ją wymieszać w stosunku cztery do jednego.

Co należy zrobić, aby przyrządzić rybę zapiekaną z pieczarkami i żółtym serem?

Najpierw umyj i osusz filety rybne. Potem wymagane jest skroplenie ich sokiem z cytryny. Nacierasz je solą, ziołami i pieprzem. Odstawiasz na 20 do 30 minut. Smażyć trzeba na oleju i bardzo wolnym ogniu, żeby się nie przypiekło.

Pieczarki trzeba pokroić w plastry, cebulę w kostkę. Następnie posól i zduś na łyżce masła. Potrawa ma się stać – dzięki temu – miękka i ma być odparowana z wody. Włóż usmażoną rybę do naczynia żaroodpornego, dołóż pieczarki i posyp startym serem. Pieczenie powinno trwać nie dłużej niż 15 minut.

Danie jest już gotowe. Prawda, że proste. Smacznego!